Mosselen eten op Ter Linde

We hebben hebben op dit moment geen mosselen op de kaart. Als u reserveert en uw verzoek op mosselgebied tijdig doorgeeft kunnen we  deze in overleg altijd serveren.

Aanbevolen:

Bier: Maallust, Zware Jongen Trippel uit Veenhuizen
Wijn: Musso, Sauvignon Blanc Spanje

reserveer alvast een tafel

 

Bekijk hier de mogelijkheden voor een romantische overnachting

De mossel (Mytilus edulis)

Zijn latijnse naam betekent vrij vertaald eetbare of smakelijke mossel. Mosselen zijn één van de bekendste zeevruchten uit nederland. Zeevruchten zijn schaal- en schelpdieren die in de zee voorkomen en die als voedsel voor de mens worden gebruikt.

Mosselen bevatten:

  • eiwitten,
  • mineralen
  • Vitaminen
  • fosfor
  • ijzer
  • jodium
  • seleen.

Met 2,5% is het vetgehalte te verwaarlozen. Sommige mensen zijn overgevoelig voor de eiwitten van de mossel.  Dit kan dan leiden tot huidirritatie en misselijkheid. Mensen met een lichte allergie voor mossels zullen daar alleen last van hebben bij het begin van het seizoen, later in het seizoen loopt het eiwitpercentage terug. Gekookte mosselen kunnen tijdens een zwangerschap veilig worden gegeten.

Schelpdier

De mossel heeft een langwerpig asymmetrisch driehoekige schelp. De buitenkant van de schelp heeft vaak een paarsblauwe kleur. De huid van de schelp is zwart bij volwassen dieren. De binnenzijde van de schelp is bekleed met parelmoer. Net als de meeste tweekleppigen vindt de voortplanting buiten de dieren in het zeewater plaats. De miljoenen eitjes en zaadcellen van vele volwassen dieren vinden elkaar en er ontstaat een larve. De larve gaat waar de zeestroming hem of haar heen voert. Na ongeveer een maand wordt de larvale schelp gevormd die verder aangroeit. Na een tijdje wordt de schelp te zwaar en zakt naar de zeebodem. Door het afscheiden van een eiwit welke de byssusdraden vormen kan de schelp zich stevig verankeren. Slechts een gering deel van de oorspronkelijke larvenpopulatie overleeft de eerste periode. Mossels van ongeveer 1 centimeter worden mosselzaad genoemde. Na ongeveer twee jaar zijn de mossels geschikt als consumptiemossel.

Habitat

Door zijn stevige verankering met byssusdraden kunnen mosselen zich handhaven in zeer onrustig water. De gestroomlijnde schelp is hierbij in zijn voordeel. Een optimaal habitat vormt de getijdenzone. De mossels zijn met byssusdraden aan elkaar vastgehecht en vormen een mosselrif. Bij vloed staat de mossel onder water. Door zijn kleppen te openen kan het voedsel uit het water worden gefilterd. Een mossel kan 18 tot 24 jaar oud worden.
De belangrijkste vijanden van de mossel zijn waadvogels, zeesterren en de vleesetende slak. Een nieuwe bedreiging is de Japanse oester welke hetzelfde eet maar bovendien ook de mossellarven uit het water filtert.

Zeeuwse mossel

De mossel komt zeer veel voor aan de Nederlandse en Belgische kust. De Waddenzee levert het meeste mosselzaad welke voornamelijk in de Oosterschelde worden opgekweekt tot de consumptie mossel. Tot voor kort was Yerseke de enige mosselveiling van Europa. Nu wordt de Vlaamse mossel uit hangmosselcultuur ook in Oostende geveild. De met name in België en Nederland populaire Zeeuwse mossel wordt vooral verhandeld in Yerseke. De mossel heeft zijn oorsprong in de Grote Oceaan. Waarschijnlijk zijn deze vanaf het vroeg Plioceen via de Beringstraat naar de Atlantische Oceaan zijn gemigreerd.

8 verzonnen tips en mythes over mosselen